tisdag 5 juni 2012

Det ser ut att arta sig

Eller hur, visst kommer det att se fint ut när de växt till sig. Gårdsgruset är nu beställt och väntar på transport.

onsdag 23 maj 2012

Konkurrens

Nu är det stor konkurrens om pollinerare, men jag hoppas att mina bin väljer det här
eller det här, i stället för de intensivt gula rapsfälten ett par kilometer bort. Jag vill ju ha fullbildade frukter och det blir det bara om hela blomman blir befruktad.

söndag 6 maj 2012

Det går så sakteliga, va' bra!


Så här långt har hallonen kommit på Tinnerö. Jag hoppas att det i år blir lite hallon att plocka och äta. Jag tog tillvara ett antal skott från hallonsnåret som sedan gammalt har stått där jag nu försöker få till en köksträdgård med fyra kvarter.
Gemsrot är en blomma som redan står i full blom. Det är en blomma som kommer där det inte är några andra växter som står i vägen. Jag ska väl se om jag inte hittar ett ställe till som kan passa denna vårblomma där den kanske kan få lite större utrymme att förmera sig på.

Här däremot är det en växt som själv tar för sig så det räcker och blir över.


Maskrosen är en växt som ställer till det för mig som vill ha ett system för att lättare att förstå orsak och verkan. De förökar sig i stort sätt utan könlig befruktning. Så här beskriver "Den virituella floran (klicka på namnet och sök sedan på den växt du är intresserad av)" hur det hänger ihop: Frön bildas asexuellt och detta ger upphov till serier av likadana individ och små förändringar i arvsmassan (mutationer) kan ge upphov till nya former som sedan förökar sig. Man talar i detta fall om maskrosorna som 'apomiktiska småarter' som är mer eller mindre distinkta i utseende, till skillnad från vanliga korsbefruktade arter där skillnaderna i utseende oftast är tydliga. Situationen kompliceras ytterligare av att många maskrossmåarter också kan föröka sig sexuellt. Detta gör att nya anlag förs in i de normalt asexuella och likformiga populationerna vilket ytterligare ökar formrikedomen. Skillnaderna mellan de enskilda småarterna är i regel ytterst subtil och ett par tusen 'arter' har beskrivits i litteraturen.

Ett par tusen arter, häftigt! Men i Sverige får vi nöja oss med cirka tusen småarter uppdelade i tolv artgrupper.

Kantnepetan som jag skrivit om tidigare är nu på plats. Nästan hundra plantor! Jag återkommer med bilder lite senare, när den börjat blomma.

måndag 23 april 2012

Nu är den på G

Var borta på Brotorp idag för att leta efter Rysshesperisen, men hittade inte ett spår! Men det artar sig mycket bra för alla de andra arterna, speciellt nässlorna. Det har tagit ett par år, men nu är de verkligen på G. Får se vart det bär hän. Något måste nog till, så de inte tar över för stora ytor. Jag vill nog gärna ha dom (nässlor) kvar, för de tillför så mycket. Inte bara nässelsoppa utan även som foder till fjärilslarver och annat.
Men det var inte det G:t som jag letade efter. Jag fick, i går, klart för mig att Rysshesperisen har varit synlig förra året. Jag har nog inte letat i tillräckligt stora cirklar. Trots ivrig spaning idag, efter rester av fröskidor i vinterståndare, som överlevt vintern, så fick jag ge upp. Det är bara att ge sig till tåls. Naturen kan man inte skynda på. Tids nog så visar sig de nya skotten och blommorna.

Men det som verkligen var på "G" var den Sibiriska nunnedörten Corydalis nobilis! En kraftig planta (den enda! så låt den var i fred!!!) håller på att växa till sig. Förra året gav jag plantan lite extra jord för att den så småningom ska bli delbar. Tålamod! Än ser jag inte hur många blommor det kan bli. Vi får se.

fredag 20 april 2012

Kylan biter sig kvar

men vissa arter utnyttjar möjligheten att etablera sig utan att det blir trångt. Vitsippan är en sådan art. Den klarar sig skapligt med lite mindre ljus, men framför allt utnyttjar den luckan som blir när de mer värmeälskande växterna är tvungna att avvakta och håller tillbaka bladen från att slå ut.

Vitsippan har en jordstam som sakta men säkert utökar sin lilla "kolloni" genom att skicka ut en förlängning från jordstammen tills det är dags att blomma. Då kröker den sig och växer uppåt och bildar så småningom en ny blomställning. Blommorna på bilden är troligen från samma individ. Den är väl etablerad så jag får vara försiktig så jag inte ändrar förutsättningarna där den växer. Den står där det så småningom blir riktigt skuggigt när bladen på trädet intill slagit ut.
Själv är väl jag en av de där värmeälskande som ligger lite lågt tills det blir lite mer ljummet ute. Men trots det så har jag byggt två ramar där jag kommer att plantera Kantnepeta  Nepeta x faassenii 'WALKERS LOW'. Plantorna är beställda, men jag måste kärra upp jord till listerna uppe vid huset. PUST!!! En del av jorden är från den kompostlimpa jag gjorde av det avbanade gräset. Det har gått två år sedan dess och jorden ser mycket innehållsrik ut.

torsdag 12 april 2012

Äntligen!!!!!! igen

Huggorm
Jag har spejat länge nu. Här är den äntligen. De brukar vara betydligt tidigare att visa upp sig. Den här var dessutom väldigt irriterad. Den fräste högljutt och var inte ett dugg intresserad av att krypa åt sidan, men gav med sig efter en stund.
QR-kod (Quick Response Code) vad är det?
Tänk så smidigt att visa vad som kommer att växa här. I den här fyrkanten gömmer sig en webbadress som går till "Den virituella floran". Där beskrivs och visas bilder om Revfingerört Potentilla repans. Genom att ladda ner en App till telefonen så kan man med hjälp av telefonens kamera skanna av koden och koppla upp telefonen till just den sidan som handlar om Revfingerört. Det ställer förstås vissa krav på telefonen. Vill man göra en kod så laddar man ner ett program som kan generera en QR-kod. Det finns fler att välja på. De flesta är gratis.




onsdag 14 mars 2012

Nu spirar det


Allium sativum
Detta ska sätta fart på smaknerverna så småningom. Så fort som det kommit upp flera blad kommer jag säker ha svårt att låta bli att nypa av några, strimla dom och blanda in dom i en sallad.

måndag 12 mars 2012

Täckta yngel


Jag hade varit och gjort en snabbkoll hos bina. När jag kom tillbaka till köksträdgården fick jag se detta! Jodå alla fyra samhällena hade klarat vintern, och den här bilden visar också ett levande bevis att det är full fart på bina. Ett av samhällena fick en burk med honung som lite hjälp i starten. De andra hade gott om foder kvar. Alla fyra drottningarna var igång med att lägga ägg och alla fyra hade redan täckta yngel. Jag har varit lite orolig att drottningarna satte igång lite för tidigt med tanke på att det behövs pollen som foder till larverna, men som synes så har detta bi pollen på benen. Jag såg också i någon av kuporna ett bi som hade en full last med pollen som omsorgsfullt packades ner i en cell.

Efter det kunde jag inte låta bli att fröså lite. Det blev lite paprika- och tomatfrö. Möjligen lite för tidigt men plantorna får väl stå kvar inne, lite längre.

Växthuset närmar sig beställningsdags. Det mesta har fallit på plats. Beställningen kommer att gå till Alvros Träväxthus  Växthuset kommer att målas vitt och glasen kommer att bli lite smalare än vad som är vanligt idag. Allt för att det ska likna växthus som de kan ha sett ut förr.

torsdag 1 mars 2012

AHA!! ÄNTLIGEN!
















Här ovan är en orsak till att försöka med en omstart av bloggen och det är verkligen något att fira.

Det har faktiskt hänt en hel del sedan sist. Syrenhäcken på muren har jag minskat ner till 75 cm bred. Den var nog minst det tredubbla. Jag kommer också försöka hålla nere höjden på den till mindre än 2m.

Förberedelserna för ett nytt gårdsgrus är i stort sätt klara. Det som saknas är bara att lägga på gruset.

36 meter list med kantnepeta är nästan klart. Plantorna levereras i april.

Bortledning av regnvattnet från huset är i stort sätt klart. Jag hoppas att det resulterar i att källaren under huset kommer att vara torrt nu.

Ett växthus är på G.

Dessutom finns det massor med saker som bara "måste" göras. Humlestören gick ju av, området nedanför flaggstången måste röjas, anläggning av fjärilsrestaurang, likaså medicinalväxterna, QR-skyltar (återkommer senare med info), ett helt kvarter till ska göras, kompostlimpan ska nu öppnas efter 2 år, hallonbuskarna ska få stöd.........

Det är så långt till nästa vinter, och det som hinns med, det hinns med.

Just det!! Det viktigaste av allt: ett fikabord i skuggan ska jag ha också!