Jag nämnde NordGen i ett tidigare inlägg. Det är en organisation som har till uppgift att, som de själva uttrycker det: ”NordGens grundläggande uppgift är att bidra till att säkra en bred genetisk mångfald av de resurser som kan kopplas till mat och lantbruk. Det görs genom bevarande och hållbart nyttjande, genom ett idogt dokumentations- och informationsarbete samt genom internationella avtal.
Detta arbete är kostsamt och det är anledningen till att Norden valt en gemensam lösning. Varje land har också nationella program för genetiska resurser.”
Det betyder att man samlar in och sparar bland annat på fröer av många, så kallade lantsorter. För att ha en frisk fröbank så fröodlar man allt som går att fröodla. Det som måste odlas på annat sätt, till exempel potatis och frukt finns den typ av odlingar också.
Det man gör med frömaterialet är att torka det extra hårt och förpackar det i absolut lufttäta förpackningar för att lagringstiden ska bli så lång som möjligt. De gör också små portionsförpackningar ungefär lika stora som de förpackningar man köper i handeln. NordGen har en webplats där materialet är registrerat i en stor sökbar databas. Under vissa givna regler har man möjlighet att beställa ur detta material, även som privatperson. Detta har jag gjort och i dag kom posten med ett brev. Med i försändelsen fanns:
Vicia faba ’Grebo’ bondböna
Pisum sativum var. arvense ’Östgöta gulärt’
Pisum sativum ssp. Sativum ’Zinkgruvan’ ärt
Pisum sativum ssp. Sativum ’Östgöta märgärt’
Brassica napus var. Napobrassicia ’Östergyllen’ kålrot
Brassica napus var. Napobrassicia ’Östgöta II’ kålrot
Du hittar NordGen under följande adress www.nordgen.info
Kul med lite äldre sorters ärtor. Jag hoppas på något riktigt gott nu, annars blir det ett lite trist klimax på denna odlingshistoria.
SvaraRaderaHur har det gått för dig?
Sorterna jag odlar heter Orust och Gotländsk biskopsärt.
Skrivit litegranna om dem på min blogg ifall du är nyfiken.