söndag 28 februari 2016

Lager på lager

Nu är det hög tid att lägga ut mer text och mer bilder. Här är en bild som berättar väldigt mycket. För det första är det väldigt få lager färg: en grå grundfärg, en ljust färg och en mörkare yta, och det är nog så att den översta ytan inte en målad yta. Förklaringen är att det målade ljusgrå lagret har under ganska lång tid varit utsatt  för smutspåslag.

Förmodligen är detta en yta som varit gömd under ett skåp och utsatts för kontinuerlig smutsstänk. Och det är just precis vad som varit fallet denna gång. I köket innanför köksdörren ut till köksentrén fanns ett tvättställ som bestod av ett handfat. Detta handfat var nersänkt i skåpet. När man tvättat sig vippade man helt enkelt handfatet så att smutsvattnet tömdes ner i en hink. Klart att det stänkte lite då och då. Efter några år gjordes en klar förbättring i köket, man försåg ytterväggarna med s.k. Tretex, ett ganska luftigt material av träfibrer som tryckts ihop lite lätt och som gav en väl isolerande skiva. På den la man på en masonitskiva.

Nästa bild visar något, av betydligt yngre datum. Det ser väl inte så allvarligt ut, men där nere i hörnet är det några fläckar.





Det visade sig när vi brutit upp dubbelfassponten att det runnit vatten uppe från taket och som letat sig in mellan yttervägg och innervägg. Så hade det troligen varit i många år.









Ett fantastiskt ljusspel. Lite sned sol och de blåsta glasen i fönstren skapar förtrollande skuggor.






Kaminen har varit guld värd under vintern. Det har väl hänt flera gånger att elelementen varit utan ström och kylan högst påtaglig. Troligen någon överbelastning på vårt mycket preliminära elnät har gjort att den första timmen på arbetsdagen har bland annat gått åt till att få igång vårt tillfälliga elnät och att mata kaminen med ved.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar